Uitgelicht

Thuiswerken

Thuiswerken

Nu thuiswerken het nieuwe normaal is voor velen, opent het ook de deur voor nieuwe initiatieven. Voor velen een eye opener.

Hoe zet ik mijn bedrijf online?
Hoe kan ik zelf een zaak beginnen op het internet?

En voor de moedigsten onder jullie, wordt het een uitdaging om zelf aan de slag te gaan. Of een nieuwe weg in te gaan die je op lange termijn een uitkomst geeft.

Dit overkwam me lang geleden. En ik besloot om een online cursus te volgen. Na wat zoeken vond ik een online engelstalig platform dat me al de mogelijkheden gaf om zelf te beginnen met een gratis website, een stapsgewijze opleiding met de mogelijkheid om premium te worden, een geweldige community en een motiverende studie. Wil je het zelf uitpluizen, registreer dan gratis hier. Met mij als coach.
Het proberen waard, toch?

Bedankt voor je commentaar, shares en leuk vinden

Handig als je thuis kan werken

Wat is pesten en pestgedrag

Wat is pesten en pestgedrag

Pesten is herhaaldelijk agressief gedrag dat gericht is op een persoon of groep die zich niet kan verdedigen tegen de agressie. Het kan worden uitgevoerd door een persoon of een groep personen en kan fysieke, verbale of relationele vormen aannemen.

Pestgedrag kan zich uiten in verschillende vormen, zoals het uitschelden van anderen, het verspreiden van geruchten over anderen, het uitsluiten van anderen, het geven van beledigende bijnamen, het dreigen of gebruiken van geweld, en het intimideren van anderen op verschillende manieren. Pestgedrag kan zowel in persoon plaatsvinden als online via sociale media of andere online platforms.

Het is belangrijk om op te merken dat pesten een serieus probleem is en schadelijke effecten kan hebben op de slachtoffers en de daders van pestgedrag. Het kan leiden tot angst, depressie, laag zelfbeeld en andere psychologische problemen bij slachtoffers, terwijl daders van pestgedrag vaak zelf ook problemen hebben, zoals een gebrek aan empathie of sociale vaardigheden. Het is belangrijk om pesten te voorkomen en er zo snel mogelijk op te reageren als het zich voordoet.

Wat zijn de onderliggende oorzaken

Er zijn verschillende onderliggende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan pestgedrag. Een aantal van deze oorzaken zijn:

 • Gebrek aan empathie: Sommige mensen hebben moeite om zich in te leven in anderen en begrijpen niet hoe hun gedrag anderen kan beïnvloeden. Dit kan leiden tot pestgedrag.
 • Negatieve sociale omgeving: Pestgedrag kan worden bevorderd in een omgeving waar agressief gedrag wordt geaccepteerd of zelfs aangemoedigd.
 • Lage zelfwaardering: Mensen die onzeker zijn over zichzelf of die problemen hebben met hun zelfbeeld, kunnen anderen pesten om zich beter te voelen over zichzelf.
 • Machtsverhoudingen: Mensen die een gevoel van macht hebben over anderen, zoals in een groep, kunnen anderen pesten om hun dominantie te laten gelden.
 • Gebrek aan toezicht en handhaving: Wanneer er geen effectieve toezicht en handhaving is op pestgedrag, kan het gedrag ongecontroleerd voortduren en zich verergeren.

Het is belangrijk om te erkennen dat pestgedrag meestal het resultaat is van een combinatie van deze factoren, en dat het voorkomen van pesten een complex probleem is dat meerdere benaderingen vereist. Door het aanpakken van de onderliggende oorzaken van pestgedrag, zoals het bevorderen van empathie en het creëren van een positieve sociale omgeving, kunnen we proberen het aantal gevallen van pesten te verminderen.

Wat zijn de gevolgen

Pesten kan schadelijke gevolgen hebben voor alle betrokkenen, zowel slachtoffers als daders. Enkele van de gevolgen van pesten zijn:

 • Psychologische effecten: Slachtoffers van pesten kunnen last hebben van verschillende psychologische problemen, zoals angst, depressie, laag zelfbeeld en zelfs suïcidale gedachten.
 • Sociale effecten: Pesten kan leiden tot sociale isolatie en uitsluiting, waardoor slachtoffers moeite hebben om vriendschappen te sluiten en zich te integreren in sociale situaties.
 • Fysieke effecten: Sommige vormen van pesten, zoals fysiek geweld, kunnen leiden tot lichamelijk letsel en gezondheidsproblemen bij slachtoffers.
 • Cognitieve effecten: Pesten kan leiden tot cognitieve problemen, zoals moeite met concentreren en presteren op school of werk, als gevolg van stress en angst.
 • Gedragsmatige effecten: Daders van pesten kunnen gedragsproblemen ontwikkelen, zoals agressie en delinquentie, als gevolg van hun gedrag.

Het is belangrijk om te erkennen dat de gevolgen van pesten niet beperkt blijven tot de direct betrokkenen, maar ook de bredere gemeenschap kunnen beïnvloeden. Pesten kan een negatieve invloed hebben op de sfeer en het klimaat op scholen, werkplekken en andere sociale omgevingen, waardoor de kwaliteit van leven van alle betrokkenen wordt aangetast.

Wat is pesten en pestgedrag. Onderliggende oorzaken en gevolgen. Signalen tijdig herkennen.
Wat is pesten en pestgedrag. Onderliggende oorzaken en gevolgen. Signalen tijdig herkennen.

Welke zijn de signalen en hoe kan je ze tijdig herkennen

Het is belangrijk om de signalen van pesten te herkennen, zodat actie kan worden ondernomen om het pesten te stoppen en de betrokkenen te ondersteunen. Enkele signalen van pesten kunnen zijn:

 • Veranderingen in gedrag: Slachtoffers van pesten kunnen veranderingen in hun gedrag vertonen, zoals verlegenheid, terugtrekken uit sociale situaties, weigeren om naar school te gaan of hun prestaties op school verminderen.
 • Lichamelijke klachten: Slachtoffers van pesten kunnen klagen over lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid, die niet kunnen worden verklaard door een medische aandoening.
 • Emotionele reacties: Slachtoffers van pesten kunnen emotionele reacties vertonen, zoals huilen, prikkelbaarheid, angst en depressie.
 • Veranderingen in eetgewoonten: Slachtoffers van pesten kunnen veranderingen in hun eetgewoonten vertonen, zoals weigeren om te eten of juist overmatig eten.
 • Veranderingen in slaappatroon: Slachtoffers van pesten kunnen veranderingen in hun slaappatroon vertonen, zoals moeite hebben met slapen of juist overmatig slapen.
 • Verminderde interesse in activiteiten: Slachtoffers van pesten kunnen hun interesse verliezen in activiteiten die ze eerder leuk vonden, zoals sporten of hobby’s.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze signalen niet altijd duiden op pesten en dat er andere redenen kunnen zijn voor deze veranderingen in gedrag of emoties. Toch is het belangrijk om op te letten en pesten serieus te nemen, vooral als meerdere signalen tegelijkertijd voorkomen. Als u vermoedt dat iemand slachtoffer is van pesten, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon, ouder, leraar of andere professionele hulpverlener voor ondersteuning en advies.

Samenvattende tabel

OnderwerpBeschrijving
DefinitieHerhaaldelijk agressief gedrag gericht op een persoon of groep die zich niet kan verdedigen tegen de agressie.
OorzakenGebrek aan empathie, negatieve sociale omgeving, lage zelfwaardering, machtsverhoudingen, gebrek aan toezicht en handhaving.
GevolgenPsychologische effecten (angst, depressie, laag zelfbeeld, suïcidale gedachten), sociale effecten (isolatie, uitsluiting), fysieke effecten (lichamelijk letsel), cognitieve effecten (moeite met concentreren en presteren), gedragsmatige effecten (agressie, delinquentie).
Signalen slachtoffersVeranderingen in gedrag (verlegenheid, terugtrekken, weigeren naar school te gaan, prestaties op school verminderen), lichamelijke klachten (hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid), emotionele reacties (huilen, prikkelbaarheid, angst, depressie), veranderingen in eetgewoonten en slaappatroon, verminderde interesse in activiteiten.
Signalen dadersAgressief gedrag (schreeuwen, vloeken, fysiek geweld, dreigen), verhoogde dominantie, verminderde empathie, overmatige behoefte aan aandacht, problemen thuis (huiselijk geweld, misbruik, verwaarlozing).
Nieuwe vormen van pestenCyberpesten (uitschelden, geruchten verspreiden, uitsluiten, beledigende bijnamen, dreigen of gebruiken van geweld online), seksueel getinte pesterijen via sociale media (verplichting om seksueel expliciete foto’s of video’s te sturen), kan leiden tot psychologische problemen, reputatieschade en zelfs zelfmoord.

Hou je taai! Praat met mensen die je kunnen helpen

Opgemaakt met hulp van chatGPT en Picsart

Eenvoudig recept om thuis pizza te maken

Eenvoudig recept om thuis pizza te maken

Ingrediënten

 • 1 pizzadeeg
 • 1/2 kopje pizzasaus
 • 1 kopje geraspte mozzarella kaas
 • Eventuele toppings naar keuze (zoals pepperoni, champignons, ui, paprika, olijven, etc.)

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
 2. Rol het pizzadeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot de gewenste dikte en grootte.
 3. Smeer de pizzasaus gelijkmatig over het deeg, laat ongeveer 1 cm van de randen vrij.
 4. Strooi de geraspte mozzarella kaas over de pizzasaus.
 5. Voeg eventuele toppings toe naar keuze.
 6. Bak de pizza gedurende 10-12 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de kaas bubbelt en het deeg goudbruin is.
 7. Haal de pizza uit de oven en laat het 1-2 minuten afkoelen voordat je hem snijdt en serveert.

Geniet van je zelfgemaakte pizza!

Eenvoudig recept om thuis pizza te maken. Ingrediënten, instructies. Recept voor pizzadeeg en tip!
Eenvoudig recept om thuis pizza te maken. Ingrediënten, instructies. Recept voor pizzadeeg en tip!

Eenvoudig recept voor het maken van pizzadeeg thuis

Ingrediënten

 • 3 kopjes bloem voor alle doeleinden
 • 1 1/4 theelepels actieve droge gist
 • 1 theelepel suiker
 • 1 theelepel zout
 • 1 1/4 kopjes warm water (ongeveer 46 graden Celsius)
 • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

 1. Meng de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom.
 2. Voeg het warme water en de olijfolie toe aan de kom en meng tot een deeg ontstaat.
 3. Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het deeg gedurende 5-7 minuten totdat het zacht en elastisch is.
 4. Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg in de kom. Draai het deeg om zodat het volledig bedekt is met de olie.
 5. Bedek de kom met een schone doek en laat het deeg op een warme plaats rijzen gedurende ongeveer 1 uur, of totdat het deeg in volume is verdubbeld.
 6. Verdeel het deeg in 2 ballen en rol elk uit tot de gewenste grootte en dikte.
 7. Leg de toppings op het deeg en bak de pizza volgens de instructies van het pizzarecept.

En dat is het! Geniet van je zelfgemaakte pizza met zelfgemaakt deeg.

Belangrijke tip

Als je met gist werkt. Laat je het deeg beter afgedekt rijzen in de ijskast gedurende 8 uur. Dat maakt dat het deeg beter verteert.

Smakelijk! Wat is jouw geliefde pizza?

Eenvoudig recept voor het maken van loempia-deeg

Eenvoudig recept voor het maken van loempia-deeg

Ingrediënten

 • 2 kopjes bloem voor alle doeleinden
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 kopje warm water
 • 1 eetlepel plantaardige olie

Instructies

 1. Meng de bloem en het zout in een kom.
 2. Voeg het warme water en de plantaardige olie toe en meng goed met een lepel tot het deeg bij elkaar komt.
 3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak gedurende 5-7 minuten totdat het zacht en elastisch is.
 4. Leg het deeg terug in de kom, dek het af met een schone doek en laat het rusten gedurende 30 minuten.
 5. Na 30 minuten, verdeel het deeg in kleine stukjes en rol elk stukje uit tot een dunne plak van ongeveer 10 cm breed.
 6. Leg de vulling (zoals gehakte groenten en vlees) in het midden van het deeg en vouw de randen om de vulling heen. Rol het deeg op tot een loempia.
 7. Plak de randen vast met wat water of een beetje maizena en zorg ervoor dat de loempia volledig is afgesloten.
 8. Bak de loempia’s in hete olie op 175 graden Celsius tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

En dat is het! Geniet van je zelfgemaakte loempia’s met zelfgemaakt deeg.

Eenvoudig recept voor het maken van loempia-deeg. Ingrediënten, instructies en bereiding. Drie verschillende soorten vulling: groenten, kip of garnalen
Eenvoudig recept voor het maken van loempia-deeg. Ingrediënten, instructies en bereiding. Drie verschillende soorten vulling: groenten, kip of garnalen

Drie verschillende vullingen voor loempia’s:

Vegetarische loempia’s

 • 2 kopjes gesneden kool
 • 1 kopje geraspte wortel
 • 1 kopje gesneden shiitake paddenstoelen
 • 1 kopje gesneden bamboescheuten
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel maizena
 • 1/4 kopje water
 • Olie om te frituren

Bereiding:

 • Verhit wat olie in een wok en bak de kool, wortel, paddenstoelen en bamboescheuten tot ze zacht zijn.
 • Voeg de knoflook toe en bak kort.
 • Voeg de sojasaus toe en meng goed.
 • Meng de maizena en het water in een kommetje en voeg dit toe aan het groentemengsel. Meng tot de saus indikt.
 • Laat het mengsel afkoelen en vul de loempiavellen met ongeveer 2 eetlepels van het mengsel per loempia.
 • Bak de loempia’s in hete olie op 175 graden Celsius tot ze goudbruin zijn.

Kip loempia’s

 • 1 kopje gehakte kip
 • 1 kopje fijngehakte kool
 • 1/2 kopje fijngehakte wortel
 • 1/2 kopje fijngehakte ui
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1/2 eetlepel vissaus
 • 1/2 theelepel suiker
 • Olie om te frituren

Bereiding:

 • Verhit wat olie in een wok en bak de kip tot het bruin is.
 • Voeg de kool, wortel, ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
 • Voeg de sojasaus, vissaus en suiker toe en meng goed.
 • Laat het mengsel afkoelen en vul de loempiavellen met ongeveer 2 eetlepels van het mengsel per loempia.
 • Bak de loempia’s in hete olie op 175 graden Celsius tot ze goudbruin zijn.

Garnalen loempia’s

 • 1 kopje gehakte garnalen
 • 1/2 kopje fijngehakte wortel
 • 1/2 kopje fijngehakte ui
 • 1/2 kopje fijngehakte prei
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1/2 eetlepel vissaus
 • 1/2 theelepel suiker
 • Olie om te frituren

Bereiding:

 • Verhit wat olie in een wok en bak de garnalen tot ze roze zijn.
 • Voeg de wortel, ui, prei en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
 • Voeg de sojasaus, vissaus en suiker toe en meng goed.
 • Laat het mengsel afkoelen en vul de loempiavellen met ongeveer 2 eetlepels van het mengsel per loempia.
 • Bak de loempia’s in hete olie op 175 graden Celsius tot ze goudbruin zijn.

Geniet van je zelfgemaakte loempia’s! Andere suggesties?

Opgemaakt met hulp van chatGPT en Picsart

You cannot copy content of this page
Skip to content