Belgische kazen

België staat bekend om zijn uitstekende keuken en de kaas is daar geen uitzondering op. Belgische kazen hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en zijn in de loop der jaren verfijnd en verbeterd. Van zachte, romige kazen tot harde, scherpe kazen, België heeft voor elke smaak wel iets te bieden.

Een van de bekendste kazen van België is Hervekaas. Dit is een zachte kaas met een sterke smaak en een karakteristieke geur. Hij wordt traditioneel gemaakt in de provincie Luik en is een van de oudste kazen van België.

Een andere bekende Belgische kaas is Chimay. Deze kaas wordt geproduceerd door de monniken van de Abdij van Scourmont in de provincie Henegouwen. Chimay is een halfharde kaas met een licht zoete, nootachtige smaak en is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder jonge en oude kazen.

Een derde bekende Belgische kaas is Brugge Kaas, ook wel bekend als Brugge Oud. Deze kaas wordt gemaakt in de regio rond Brugge en is een harde, scherpe kaas met een karakteristieke kristalachtige textuur.

Tot slot is er nog Passendale kaas, een zachte kaas met een lichtzoete smaak die wordt geproduceerd in de regio rond Ieper. Deze kaas heeft een geurige, romige textuur en is perfect als onderdeel van een kaasplankje.

Belgische kazen zijn geliefd over de hele wereld vanwege hun smaak, textuur en rijke geschiedenis. Of je nu een fan bent van zachte, romige kazen of van harde, scherpe kazen, de Belgische kaasindustrie heeft voor elk wat wils. Als je ooit de kans krijgt om een aantal Belgische kazen te proberen, grijp die kans dan zeker en ontdek zelf waarom ze zo populair zijn!

Specifieke proevertjes voor elke regio

In de provincie Luik, de thuisbasis van Hervekaas, kunt u het dorpje Herve bezoeken en een rondleiding volgen bij de lokale kaasproducenten. Tijdens deze tour leert u meer over het productieproces van Hervekaas en kunt u natuurlijk ook verschillende varianten van deze kaas proeven.

In de provincie Henegouwen, waar de monniken van de Abdij van Scourmont de beroemde Chimay-kaas produceren, kunt u een bezoek brengen aan de abdij zelf. Hier kunt u een rondleiding krijgen en de kazen van Chimay proeven, samen met andere ambachtelijke producten die door de monniken worden geproduceerd, zoals bier en chocolade.

In de regio rond Brugge, de thuisbasis van Brugge Kaas, kunt u de stad Brugge bezoeken en een kaaswinkel binnenlopen om enkele van de beste kazen van de regio te proeven. U kunt ook een bezoek brengen aan de kaasproducenten in de regio, zoals de kaasfabriek van Passendale, waar u de kans krijgt om meer te leren over het productieproces van Brugge Kaas.

In de regio rond Ieper, de thuisbasis van Passendale kaas, kunt u een bezoek brengen aan de stad zelf en enkele van de lokale kaaswinkels en restaurants verkennen. U kunt ook deelnemen aan een rondleiding bij de kaasproducenten van Passendale, waar u de kans krijgt om deze heerlijke zachte kaas te proeven en meer te weten te komen over de geschiedenis van de kaasindustrie in de regio.

In de provincie Namen, waar de beroemde Maredsous-kaas wordt geproduceerd, kunt u de abdij van Maredsous bezoeken. Hier kunt u de kaas proeven en een rondleiding krijgen door de abdij, die beroemd is om zijn kazen, bieren en andere producten.

In de provincie Luxemburg kunt u de beroemde Bastin kaas proeven, een zachte kaas met een milde, romige smaak. U kunt deelnemen aan een rondleiding bij de Bastin-kaasfabriek en meer te weten komen over het productieproces van deze heerlijke kaas.

In de provincie Vlaams-Brabant kunt u de kaas van het Hageland proeven, een halfharde kaas met een nootachtige smaak. U kunt deze kaas proeven in lokale kaaswinkels en restaurants, en een bezoek brengen aan kaasproducenten in de regio.

In de provincie Antwerpen kunt u de kaas van Rijkevorsel proeven, een zachte kaas met een romige, milde smaak. U kunt deelnemen aan een rondleiding bij de lokale kaasproducenten en meer te weten komen over het productieproces van deze heerlijke kaas.

Ik hoop dat deze aanbevelingen u zullen helpen bij het ontdekken van de heerlijke kazen van België, ongeacht in welke provincie u zich bevindt. Geniet van het proeven!
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips

Online Belgische kaaswinkels

Hier zijn enkele Belgische websites waar u online kaas kunt kopen:

Kaasaffineurs Van Tricht: Deze website biedt een breed scala aan Belgische kazen, waaronder enkele van de beste kazen van het land. Van Tricht werkt samen met kleine kaasproducenten in België en biedt ook een selectie van kazen uit andere Europese landen. Hun assortiment omvat zachte kazen, harde kazen en blauwe kazen, evenals verschillende soorten kaasplankjes en geschenkverpakkingen.

Kaasmeester Callebaut: Deze kaaswinkel heeft verschillende vestigingen in België en biedt ook een online winkel aan waar u hun heerlijke kazen kunt kopen. Ze hebben een breed assortiment aan Belgische kazen, maar ook kazen uit andere landen. Naast kaas verkopen ze ook andere zuivelproducten zoals boter en yoghurt.

Het Hinkelspel: Dit is een kaasmakerij in Gent die biologische en traditionele kaas produceert. Op hun website kunt u hun kazen kopen, maar ook andere producten zoals biologisch brood en wijn. Ze hebben ook verschillende soorten kaasplankjes en geschenkverpakkingen.

Cheese & More: Dit is een kaaswinkel in Antwerpen die gespecialiseerd is in Belgische kazen. Op hun website kunt u hun kazen kopen, evenals andere zuivelproducten zoals yoghurt en boter. Ze hebben ook een selectie van kaasplankjes en geschenkverpakkingen.

La Fleur du Fromage: Dit is een kaaswinkel in Brussel die een breed assortiment aan Belgische kazen biedt. Op hun website kunt u hun kazen kopen, evenals andere producten zoals charcuterie en wijn. Ze hebben ook verschillende kaasplankjes en geschenkverpakkingen beschikbaar.

Fromagerie Mariekerke: Dit is een kaaswinkel in de provincie Antwerpen die bekend staat om hun Belgische kazen. Op hun website kunt u hun kazen kopen, evenals andere zuivelproducten zoals boter en room. Ze hebben ook verschillende kaasplankjes en geschenkverpakkingen beschikbaar.

De Kaasbrik: Dit is een kaaswinkel in de provincie Limburg die een breed assortiment aan Belgische kazen biedt. Op hun website kunt u hun kazen kopen, evenals andere producten zoals noten, wijn en bier. Ze hebben ook verschillende soorten kaasplankjes en geschenkverpakkingen beschikbaar.

De Kaasbolle: Dit is een kaaswinkel in de provincie West-Vlaanderen die bekend staat om hun Belgische kazen en andere zuivelproducten. Op hun website kunt u hun kazen kopen, evenals andere producten zoals boter, yoghurt en melk. Ze hebben ook verschillende kaasplankjes en geschenkverpakkingen beschikbaar.

Ik hoop dat deze aanbevelingen u helpen bij het vinden van heerlijke Belgische kazen en andere zuivelproducten. Geniet van uw online winkelervaring en proef de verschillende smaken van Belgische kazen!

Een tabel met een beschrijving van de verschillende soorten Belgische kazen,  hun smaken en kwaliteiten

KaasnaamKaastypeSmaakprofielTextuurKwaliteit
HervekaasZachte kaasSterk, pikant, aromatischZacht en romigRijke smaak, intense geur
ChimayHalfharde kaasLicht zoet, nootachtigGlad en lichtjes korreligFijne textuur, evenwichtig aroma
Brugge KaasHarde kaasScherp, zout, kristallijnStevig en dichtIntens aroma, rijke textuur
PassendaleZachte kaasLicht zoet, aromatischGlad en romigZachte textuur, verfijnde smaak
MaredsousHalfharde kaasRijk, kruidig, nootachtigGlad en lichtjes korreligEvenwichtige smaak, karaktervol aroma
BastinZachte kaasMilde, romige smaakGlad en romigDelicate textuur, subtiele smaak
Kaas van het HagelandHalfharde kaasNootachtig, romigGlad en lichtjes korreligRijke smaak, volle textuur
RijkevorselZachte kaasRomig, licht pikantGlad en romigFijne textuur, verfijnde smaak
Bouquet des MoinesZachte kaasVol, fruitig, notigGlad en romigZacht en verfijnd aroma
RommedouZachte kaasZacht, romig, mildGlad en romigLichte en delicate textuur
Le BrugeronHarde kaasScherp, zout, nootachtigStevig en dichtPikante smaak, kristallijne textuur
BiestebroekZachte kaasAromatisch, pikant, kruidigGlad en romigVolle en intense smaak
Het Hinkelspel Oud-BruggeHarde kaasScherp, kruidig, nootachtigStevig en dichtIntense smaak, kristallijne textuur
BeauvoordeZachte kaasZacht, lichtzoet, romigGlad en romigVerfijnde en delicate smaak
Vieux LiègeHarde kaasPikant, nootachtig, fruitigStevig en dichtRijke smaak, kristallijne textuur
Het is belangrijk op te merken dat smaken en kwaliteiten van kazen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals rijpingsperiode, productieproces, en zelfs de individuele smaakvoorkeur van een persoon. Deze tabel geeft echter een algemeen beeld van de smaken en kwaliteiten van enkele van de bekendste Belgische kazen. Hopelijk helpt dit u bij het vinden van uw favoriete kaas.
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips

Belangrijkste kaastypen en kenmerken

Zachte kazen: Dit zijn kazen met een zachte, romige textuur en een milde tot uitgesproken smaak. Ze worden meestal gemaakt van verse melk en worden niet lang gerijpt. Voorbeelden van Belgische zachte kazen zijn Hervekaas, Passendale en Bouquet des Moines.

Harde kazen: Dit zijn kazen met een stevige, dichte textuur en een scherpe, zoute smaak. Ze worden meestal gemaakt van gerijpte melk en kunnen maanden tot jaren worden gerijpt. Voorbeelden van Belgische harde kazen zijn Brugge Kaas, Le Brugeron en Het Hinkelspel Oud-Brugge.

Halfharde kazen: Dit zijn kazen met een gladde textuur en een nootachtige, fruitige smaak. Ze worden meestal gemaakt van gerijpte melk en worden enkele maanden gerijpt. Voorbeelden van Belgische halfharde kazen zijn Chimay, Maredsous en Biestebroek.

Blauwe kazen: Dit zijn kazen met een blauwe schimmel die door de kaas is verspreid en een karakteristieke smaak en aroma geeft. Ze worden meestal gemaakt van gerijpte melk en worden enkele maanden tot jaren gerijpt. Voorbeelden van Belgische blauwe kazen zijn Bleu des Moines en Pas de Bleu.

Geitenkazen: Dit zijn kazen die gemaakt zijn van geitenmelk en een uitgesproken, pittige smaak hebben. Ze kunnen zowel zacht als hard zijn en worden meestal enkele maanden gerijpt. Voorbeelden van Belgische geitenkazen zijn Rommedou en Beauvoorde.

Verse kazen: Dit zijn kazen die niet gerijpt zijn en meestal een zachte, romige textuur hebben. Ze worden meestal gemaakt van verse melk en hebben een milde, frisse smaak. Voorbeelden van Belgische verse kazen zijn Herve frais en L’Affineur frais.

Gewassen korstkazen: Dit zijn kazen waarvan de korst regelmatig wordt gewassen met water, zout of andere vloeistoffen om de groei van bacteriën te bevorderen en een sterke, uitgesproken smaak te creëren. Ze hebben meestal een zachte tot halfharde textuur en kunnen zowel mild als sterk van smaak zijn. Voorbeelden van Belgische gewassen korstkazen zijn Brusselse Kaas en Maroilles.

Smeltkazen: Dit zijn kazen die een zachte, romige textuur hebben en makkelijk smelten. Ze worden meestal gebruikt als ingrediënten in gerechten zoals fondue en kaassaus. Voorbeelden van Belgische smeltkazen zijn Boursin en La vache qui rit.

Kruidenkazen: Dit zijn kazen waaraan kruiden of andere smaakstoffen zijn toegevoegd om de smaak te versterken. Ze kunnen zowel zacht als hard zijn en hebben vaak een uitgesproken smaak. Voorbeelden van Belgische kruidenkazen zijn Flandrien kaas met Gentse Tierenteynmosterd en Hervekaas met appelstroop.

Het is belangrijk op te merken dat deze categorieën en kenmerken van kaas niet strikt vastliggen en kunnen variëren afhankelijk van de kaasproducent en de specifieke kaas. Hopelijk helpt deze samenvatting u om meer te weten te komen over de verschillende soorten Belgische kazen.

Tips gebruik Belgische kazen

Hier zijn enkele tips over hoe u Belgische kazen kunt gebruiken en serveren:

Als kaasplankje: Een populaire manier om Belgische kazen te serveren is als onderdeel van een kaasplankje. Kies een selectie van kazen met verschillende smaken en texturen, en voeg wat fruit, noten en crackers toe voor een compleet en heerlijk dessert of aperitief.

Als ingrediënt: Belgische kazen zijn heerlijk als ingrediënt in gerechten. Zachte kazen kunnen worden gebruikt als vulling voor gevogelte of groenten, terwijl harde kazen kunnen worden geraspt over pasta’s, pizza’s en salades. Blauwe kazen zijn een geweldige toevoeging aan sauzen en dressings.

Met wijn: Belgische kazen gaan goed samen met wijn, vooral met rode wijn en port. Kies een wijn die past bij de smaak van de kaas, bijvoorbeeld een zachte witte wijn voor zachte kazen of een stevige rode wijn voor harde kazen.

Met bier: Belgisch bier en Belgische kazen zijn een perfecte combinatie. Kies een bier dat past bij de smaak van de kaas, bijvoorbeeld een donker bier voor harde kazen of een fruitig bier voor zachte kazen.

Op brood: Belgische kazen zijn heerlijk op brood, vooral op versgebakken stokbrood of zuurdesembrood. Voeg wat boter of olijfolie toe en grill de kaas even voor een warme en smakelijke sandwich.

Ik hoop dat deze tips u helpen om te genieten van Belgische kazen op verschillende manieren en in verschillende gerechten. Smakelijk eten!
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips

Een paar bekende recepten

Hier zijn een paar bekende recepten uit de Belgische keuken waarbij Belgische kazen worden gebruikt:

Witloof met kaas en hesp: Dit is een klassiek Belgisch gerecht dat wordt gemaakt met witloof (ook wel bekend als Brussels lof), gekookte ham en bechamelsaus, gegarneerd met geraspte kaas en vervolgens in de oven gebakken tot het geheel goudbruin is.

Stoemp met kaas: Stoemp is een populair Belgisch gerecht dat vergelijkbaar is met stamppot en vaak wordt gemaakt met aardappelen en groenten. Voor stoemp met kaas worden geraspte Belgische kazen (zoals Brugge Kaas of Hervekaas) toegevoegd aan de puree voor extra smaak en textuur.

Kaaskroketten: Deze gefrituurde lekkernijen zijn gemaakt met een vulling van bechamelsaus en geraspte kaas (meestal Brugge Kaas) die in een krokant paneermeeljasje wordt gerold en vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin zijn.

Kaasfondue: Dit is een gerecht waarbij gesmolten kaas wordt gedoopt in brood, groenten en andere hapjes. Belgische kazen zoals Chimay of Passendale kunnen worden gebruikt voor extra smaak en textuur.

Croque-monsieur: Dit is een gegrilde sandwich met ham, kaas en bechamelsaus. Belgische kazen zoals Brugge Kaas, Le Brugeron of Beauvoorde kunnen worden gebruikt voor extra smaak en textuur.

Ik hoop dat deze recepten u inspireren om te experimenteren met Belgische kazen en nieuwe smaken te ontdekken. Smakelijk eten!

Een laatste tip

Het is belangrijk om kazen op de juiste manier te bewaren om de smaak en kwaliteit te behouden. Zachte kazen moeten worden bewaard in de koelkast, maar moeten niet te koud worden bewaard omdat ze anders hun smaak en textuur kunnen verliezen. Harde kazen kunnen worden bewaard in de koelkast of op een koele, donkere plaats. Het is ook een goed idee om kazen op kamertemperatuur te laten komen voordat je ze serveert, zodat de smaak en textuur optimaal zijn.

Ik hoop dat deze extra tip nuttig is en dat je ervan zult genieten om meer Belgische kazen te proeven en te ontdekken!

Geschreven met hulp
van ChatGPT
Beeldvorming met Picsart

OpenAI
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips

Welk is jouw favoriete kaas en waarom?

Gepubliceerd door Fleeky One

De snuffelbak. Op zoek naar kortingen, bons en koopjes. Of gewoon een verwijzing naar keigoede websites (ook in andere talen). Goeie koopjesjacht!

You cannot copy content of this page
Skip to content