Het Vredeslicht van Bethlehem

het vredeslicht van bethlehem
het vredeslicht van bethlehem

Het Vredeslicht van Bethlehem

Het Vredeslicht van Bethlehem wordt ontstoken in de Geboortekerk in Bethlehem, de  geboorteplaats van Jezus Christus, en vervolgens wordt verspreid over de hele wereld. Het initiatief begon in 1986 en wordt ondersteund door de Oostenrijkse televisieomroep ORF en de Oostenrijkse scoutingbeweging.

Het idee achter het Vredeslicht is om een boodschap van vrede en hoop te verspreiden tijdens het kerstseizoen. Na ontstoken te zijn in Bethlehem, wordt het licht overgebracht naar Wenen, Oostenrijk, waar het wordt verspreid naar verschillende Europese landen. Vervolgens wordt het door scouts en andere organisaties naar verschillende delen van de wereld gebracht, waar het wordt doorgegeven aan lokale gemeenschappen, kerken en organisaties als een symbool van vrede en solidariteit.

Het Vredeslicht van Bethlehem is uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief dat mensen van verschillende religies en achtergronden samenbrengt om de boodschap van vrede en verbroedering te verspreiden, vooral tijdens de kerstperiode.

Welke zijn de activteiten die gepland zijn rond het vredeslicht van Bethlehem

De activiteiten rond het Vredeslicht van Bethlehem kunnen variëren van jaar tot jaar en van plaats tot plaats, maar over het algemeen zijn er enkele gebruikelijke activiteiten en evenementen die ermee gepaard gaan:

  • Ontstekingsceremonie: Het Vredeslicht wordt traditioneel ontstoken in de Geboortekerk in Bethlehem, meestal aan het begin van december. Deze ontstekingsceremonie is een belangrijk moment en wordt vaak bijgewoond door religieuze leiders en vertegenwoordigers van de scoutingbeweging.
  • Overbrengen naar Wenen: Na de ontstekingsceremonie wordt het Vredeslicht overgebracht naar Wenen, Oostenrijk. Dit gebeurt meestal met speciale vluchten en ceremonies.
  • Verspreiding over Europa: In Wenen wordt het Vredeslicht verspreid naar verschillende Europese landen, waar het wordt ontvangen door vertegenwoordigers van scoutingorganisaties, religieuze gemeenschappen en andere organisaties.
  • Lokale verspreiding: Op lokaal niveau wordt het Vredeslicht in veel gemeenschappen verspreid tijdens speciale ceremonies. Scouts spelen vaak een belangrijke rol bij het doorgeven van het licht aan kerken, scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en andere plaatsen.
  • Kerstvieringen: Het Vredeslicht wordt vaak gebruikt tijdens kerstvieringen en -diensten als een symbool van vrede en hoop. Het wordt vaak geplaatst naast kerststallen, kaarsen en andere kerstdecoraties.
  • Caritatieve en sociale activiteiten: Sommige gemeenschappen gebruiken het Vredeslicht als een kans om aandacht te vragen voor sociale kwesties en om geld in te zamelen voor goede doelen en liefdadigheidsinstellingen die zich inzetten voor vrede en solidariteit.
  • Interreligieuze bijeenkomsten: Het Vredeslicht heeft vaak een interreligieus karakter, waarbij vertegenwoordigers van verschillende religies samenkomen om de boodschap van vrede te verspreiden en interreligieuze dialoog te bevorderen.
  • Educatieve programma’s: In sommige gevallen worden educatieve programma’s en evenementen georganiseerd om het bewustzijn te vergroten over de betekenis van het Vredeslicht en de boodschap van vrede die het vertegenwoordigt.

De specifieke activiteiten kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de gemeenschap, maar het algemene doel van het Vredeslicht is om mensen samen te brengen en een boodschap van vrede en solidariteit te verspreiden, vooral tijdens de kerstperiode.

Informatie en referenties over het vredeslicht van Bethlehem

Om informatie over het Vredeslicht van Bethlehem en gerelateerde evenementen te vinden, raad ik je aan om zoekmachines te gebruiken en te zoeken naar nieuwsartikelen, officiële websites van scoutingorganisaties in jouw regio, religieuze organisaties en andere bronnen die betrokken zijn bij de verspreiding van het Vredeslicht. Je kunt ook contact opnemen met lokale scoutinggroepen, kerken of religieuze organisaties om informatie te krijgen over evenementen en activiteiten die bij jou in de buurt plaatsvinden. Vaak hebben deze organisaties specifieke informatie over hoe het Vredeslicht wordt verspreid en gevierd in jouw regio.

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/vredeslicht-uit-bethlehem-aangekomen-europa

https://www.paxchristi.be/agenda/aankomst-vredeslicht-uit-bethlehem

https://www.yot.be/nl/projecten/het_vredeslicht/488

Het Vredeslicht van Bethlehem 2023

Luistertip

Kijktip op TV

op woensdag 13 december komt het vredeslicht aan in Nederland. Kijken om 19 uur naar Nederland 2!

Vrede zij jou en allen die je lief zijn, laten we het Licht ontvangen in ons hart en verspreiden rondom ons

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud