Welke heemkundige gewassen trekken bijen aan

welke heemkundige gewassen trekken bijen aan
welke heemkundige gewassen trekken bijen aan

Welke heemkundige gewassen trekken bijen aan

Heemkundige gewassen, ook wel inheemse of autochtone gewassen genoemd, zijn planten die van nature in een bepaalde regio voorkomen en goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Deze planten hebben vaak een lange geschiedenis in de streek en zijn waardevol voor de biodiversiteit, waaronder het aantrekken van bijen en andere bestuivers. Bijen zijn essentiële bestuivers voor veel planten, inclusief veel voedselgewassen. Hier zijn enkele voorbeelden van heemkundige gewassen die bijen aantrekken:

 • Klaprozen (Papaver rhoeas): Klaprozen zijn prachtige bloemen die bijen aantrekken met hun heldere kleuren en rijke pollen- en nectarbronnen.
 • Korenbloemen (Centaurea cyanus): Korenbloemen zijn een ander voorbeeld van wilde bloemen die bijen aantrekken en een kleurrijke toevoeging zijn aan de tuin.
 • Kamille (Matricaria chamomilla): Kamille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, maar trekt ook bijen aan met zijn aantrekkelijke bloemen.
 • Wilgenroosje (Epilobium angustifolium): Deze inheemse plant heeft aantrekkelijke roze bloemen die bijen en vlinders aantrekken.
 • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea): Vingerhoedskruid is een inheemse plant met torenhoge bloemstengels die bijen aantrekken met zijn bloemen gevuld met nectar.
 • Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum): Koninginnekruid, ook bekend als Leverkruid, heeft mooie roze bloemschermen die een overvloed aan nectar bieden aan bijen en vlinders.
 • Dovenetel (Lamium spp.): Dovenetel is een veel voorkomende plant met bloemen die bijen aantrekken en een belangrijke bron van voedsel zijn voor vroege voorjaarsbestuivers.
 • Dagkoekoeksbloem (Silene dioica): Deze inheemse plant heeft aantrekkelijke roze bloemen en trekt bijen aan met zijn nectar.
 • Smeerwortel (Symphytum officinale): Smeerwortel heeft bloemen in trossen die een grote aantrekkingskracht hebben op bijen en andere bestuivers.
 • Bergamot (Monarda didyma): Bergamot, ook bekend als bijenbalsem, trekt bijen en vlinders aan met zijn felgekleurde bloemen.

Het planten van heemkundige gewassen in je tuin kan niet alleen bijen aantrekken, maar ook bijdragen aan het behoud van inheemse plantensoorten en de biodiversiteit in je omgeving bevorderen. Het is een win-winsituatie voor de bijen en de natuurlijke omgeving! 🌼🐝🌿✨

En vlinders?

Veel heemkundige gewassen die bijen aantrekken, zijn ook aantrekkelijk voor vlinders. Vlinders zijn net als bijen belangrijke bestuivers en spelen een essentiële rol in de bestuiving van bloemen. Hier zijn enkele voorbeelden van heemkundige gewassen die vlinders aantrekken:

 • Vlinderstruik (Buddleja davidii): Zoals de naam al aangeeft, is de vlinderstruik een uitstekende plant om vlinders aan te trekken. Het heeft nectarrijke bloemen die een grote verscheidenheid aan vlinders aantrekken, waaronder monarchvlinders, koolwitjes en citroenvlinders.
 • Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum): Naast bijen, trekt koninginnekruid ook veel vlinders aan. De roze bloemschermen bieden een overvloed aan nectar voor vlinders.
 • Korenbloemen (Centaurea cyanus): Korenbloemen zijn niet alleen aantrekkelijk voor bijen, maar ook voor vlinders zoals dagpauwoog en koolwitje.
 • Dagkoekoeksbloem (Silene dioica): Deze inheemse plant met zijn roze bloemen is een geliefde nectarbron voor vlinders.
 • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea): De torenhoge bloemstengels van vingerhoedskruid zijn ook een favoriet van vlinders.
 • Dovenetel (Lamium spp.): Dovenetel is een belangrijke voedselbron voor verschillende vlindersoorten.
 • Smeerwortel (Symphytum officinale): Smeerwortel trekt niet alleen bijen aan, maar ook verschillende soorten vlinders.
 • Bergamot (Monarda didyma): Bergamot, ook bekend als bijenbalsem, is geliefd bij vlinders vanwege zijn nectarrijke bloemen.
 • Duizendblad (Achillea millefolium): Duizendblad heeft bloemschermen die veel vlinders aantrekken.
 • Distel (Cirsium spp.): Sommige vlindersoorten voeden zich graag met nectar van distels.

Door deze heemkundige gewassen in je tuin te planten, kun je een uitnodigende en voedselrijke omgeving creëren voor vlinders, waardoor je tuin een prachtige plek wordt om van deze elegante insecten te genieten. Vlinders zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook een waardevolle aanvulling op de biodiversiteit in je tuin! 🦋🌼🌿✨

Heemkundige gewassen die zowel bijen als vlinders aantrekken, met hun planttijd en grondvereisten

GewasBijen AantrekkenVlinders AantrekkenPlanttijdGrondvereisten
VlinderstruikJaJaLente tot vroege zomerGoed doorlatende grond
KoninginnekruidJaJaLente tot vroege zomerVruchtbare, vochtige grond
KorenbloemenJaJaLente tot vroege zomerGoed doorlatende grond
DagkoekoeksbloemJaJaLente tot vroege zomerVruchtbare, vochtige grond
VingerhoedskruidJaJaLente tot vroege zomerGoed doorlatende grond
DovenetelJaJaLente tot vroege zomerGoed doorlatende grond
SmeerwortelJaJaLente tot vroege zomerGoed doorlatende grond
BergamotJaJaLente tot vroege zomerVruchtbare, vochtige grond
DuizendbladJaJaLente tot vroege zomerGoed doorlatende grond
DistelSomsJaLente tot vroege zomerVerschillende bodemomstandigheden

Houd er rekening mee dat de effectiviteit van het aantrekken van bijen en vlinders kan variëren, afhankelijk van de lokale omstandigheden en de beschikbaarheid van voedselbronnen.

Door een verscheidenheid aan heemkundige gewassen in je tuin te planten, zorg je voor een gevarieerde en uitnodigende omgeving voor deze waardevolle bestuivers. Bovendien zijn heemkundige gewassen goed aangepast aan de lokale omstandigheden, waardoor ze vaak gemakkelijker te onderhouden zijn dan niet-inheemse planten. Veel plezier met het creëren van een bloeiende en levendige tuin! 🌼🦋🌿✨

Bijen en vlinders houden van hetzelfde 😋

Bijen en vlinders hebben vaak vergelijkbare voorkeuren als het gaat om nectar- en pollenrijke bloemen. Beide insecten zijn belangrijke bestuivers en zijn afhankelijk van bloemen voor voedsel. Bloemen bieden nectar als voedselbron voor energie en pollen als eiwitbron voor de ontwikkeling van hun nakomelingen. Daarom zijn heemkundige gewassen die rijk zijn aan nectar en pollen vaak aantrekkelijk voor zowel bijen als vlinders.

Het planten van een verscheidenheid aan bloemen in je tuin zal bijen en vlinders aantrekken en hun leefomgeving verrijken. Het zorgt niet alleen voor een prachtig schouwspel van kleur en beweging, maar draagt ook bij aan het behoud van deze waardevolle bestuivers en de biodiversiteit in het algemeen.

Dus, als je een bloeiende tuin wilt creëren die bijen en vlinders aantrekt, zorg dan voor een diversiteit aan bloemen die gedurende het groeiseizoen op verschillende tijdstippen bloeien. Kies voor heemkundige gewassen en andere inheemse planten, want deze zijn goed aangepast aan de lokale omstandigheden en bieden voedsel voor een breed scala aan insecten, waaronder bijen en vlinders.

Kooptip

Bijenwaskaarsen van de imkershop online!

Vaste planten die bijen en vlinders helpen online kopen bij Belle Plant

Geniet van de levendigheid en bedrijvigheid van deze waardevolle bestuivers in je tuin! 🌼🐝🦋🌿✨

Bron OpenAI’s chatGPT Language Models & Picsart

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud