Wat is de ziekte van Lyme

wat is de ziekte van lyme. symptomena, behandelingen, infecties, evolutie, remedies, problemen. verschil met allergie
wat is de ziekte van lyme. symptomena, behandelingen, infecties, evolutie, remedies, problemen. verschil met allergie

Medische disclaimer: dit is louter informatief. Ga snel naar de dokter met klachten .

Wat is de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde teken of spinnen. De ziekte van Lyme komt voor in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Noord-Amerika en Azië.

De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen enkele dagen tot enkele weken na de beet optreden. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en een kenmerkende huiduitslag in de vorm van een rode ring rond de beet. Als de ziekte niet wordt behandeld, kunnen de symptomen verergeren en kan het zenuwstelsel, het hart en andere organen worden aangetast.

De ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibiotica, vooral als de behandeling vroeg wordt gestart. Het is belangrijk om tekenbeten te voorkomen door het dragen van beschermende kleding, het gebruik van insectenwerende middelen en het controleren van de huid en kleding na een verblijf in de natuur.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, die wordt overgedragen door teken. De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen variëren en treden meestal op in verschillende stadia. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

 1. Vroege, gelokaliseerde Lyme (meestal binnen 1-4 weken na de tekenbeet):
  • Erythema migrans: Een rode, ronde, zich uitbreidende huiduitslag rond de tekenbeet, die soms op een “schot in de roos” lijkt.
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Milde koorts en koude rillingen
 2. Vroege gedissemineerde Lyme (meestal enkele weken tot maanden na de tekenbeet):
  • Meerdere erythema migrans huiduitslag op andere delen van het lichaam
  • Ernstige hoofdpijn en nekstijfheid
  • Gezichtsverlamming (meestal Bell’s palsy)
  • Pijn en zwelling in de gewrichten
  • Hartritmestoornissen (zoals Lyme-carditis)
  • Zenuwpijn
  • Duizeligheid of kortademigheid
 3. Late gedissemineerde Lyme (meestal maanden tot jaren na de tekenbeet):
  • Artritis, vooral in de grotere gewrichten zoals de knieën
  • Chronische vermoeidheid
  • Neurologische problemen, zoals geheugenproblemen, concentratiestoornissen en veranderingen in stemming
  • Langdurige spier- en gewrichtspijn

De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen soms lijken op die van andere aandoeningen, en daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandelingen

De behandeling van de ziekte van Lyme is afhankelijk van het stadium van de infectie en de ernst van de symptomen. In de meeste gevallen wordt de ziekte effectief behandeld met antibiotica. Hier zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen:

 1. Vroege, gelokaliseerde Lyme:
  • Orale antibiotica: In dit stadium van de infectie worden meestal orale antibiotica voorgeschreven, zoals doxycycline, amoxicilline of cefuroxim axetil. De behandeling duurt meestal 10 tot 21 dagen, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de aanbeveling van de arts.
 2. Vroege gedissemineerde Lyme en late gedissemineerde Lyme:
  • Orale antibiotica: In sommige gevallen kunnen orale antibiotica nog steeds effectief zijn in de behandeling van vroege gedissemineerde Lyme. De arts kan een langere kuur voorschrijven, afhankelijk van de ernst van de symptomen.
  • Intraveneuze antibiotica: Als de infectie zich heeft verspreid naar het zenuwstelsel of het hart, kan de arts intraveneuze antibiotica voorschrijven, zoals ceftriaxon. Deze behandeling kan enkele weken duren en wordt meestal gegeven in een ziekenhuis of gespecialiseerde zorgomgeving.

In sommige gevallen kunnen mensen na de behandeling van Lyme aanhoudende symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen. Dit wordt soms post-Lyme syndroom of postbehandeling Lyme-ziektesyndroom (PTLDS) genoemd. Er is geen specifieke behandeling voor PTLDS, maar artsen kunnen symptoomgerichte behandelingen aanbevelen, zoals pijnstillers, slaapmiddelen of antidepressiva.

Het is belangrijk om te onthouden dat een snelle diagnose en behandeling cruciaal zijn om complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen. Als u vermoedt dat u de ziekte van Lyme heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Hoe weet men of de infectie zich heeft verspreid naar het zenuwstelsel of het hart

Als een arts vermoedt dat de infectie zich heeft verspreid naar het zenuwstelsel of het hart, zullen zij een uitgebreide beoordeling uitvoeren, inclusief een grondige medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. Er zijn enkele specifieke symptomen en diagnostische tests die artsen kunnen helpen bij het bepalen of de ziekte van Lyme het zenuwstelsel of het hart heeft aangetast.

 1. Zenuwstelsel:
  • Symptomen: Neurologische symptomen, zoals ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, gezichtsverlamming (Bell’s palsy), geheugenproblemen, concentratiestoornissen, zenuwpijn en veranderingen in stemming kunnen wijzen op betrokkenheid van het zenuwstelsel.
  • Diagnostische tests: De arts kan aanvullende tests aanbevelen, zoals een lumbaalpunctie (ruggenprik) om de cerebrospinale vloeistof te analyseren op tekenen van infectie of ontsteking. Daarnaast kunnen beeldvormende onderzoeken, zoals een MRI-scan van de hersenen, worden uitgevoerd om andere oorzaken van neurologische symptomen uit te sluiten.
 2. Hart:
  • Symptomen: Hartritmestoornissen, zoals een onregelmatige of trage hartslag, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid en flauwvallen kunnen wijzen op Lyme-carditis, waarbij de infectie het hart aantast.
  • Diagnostische tests: Een elektrocardiogram (ECG) kan worden uitgevoerd om hartritmestoornissen te detecteren die verband houden met Lyme-carditis. Bovendien kan een echocardiogram worden uitgevoerd om de structuur en functie van het hart te beoordelen.

Bloedonderzoeken kunnen ook worden uitgevoerd om te controleren op antilichamen tegen de Borrelia-bacterie. Het is belangrijk op te merken dat deze tests niet altijd nauwkeurig zijn, vooral in de vroege stadia van de ziekte, en dat negatieve testresultaten een Lyme-infectie niet volledig uitsluiten.

De arts zal deze informatie gebruiken om de diagnose te stellen en een geschikte behandeling te bepalen. Als u vermoedt dat u de ziekte van Lyme heeft of als u zich zorgen maakt over de mogelijke verspreiding van de infectie, raadpleeg dan een arts voor een juiste evaluatie en behandeling.

Samenvattende tabel met de kenmerken, evolutie, remedies en problemen van de ziekte van Lyme

StadiumKenmerkenEvolutieRemediesProblemen
Vroege, gelokaliseerde Lyme– Erythema migrans (schot in de roos uitslag) rond de tekenbeet
– Vermoeidheid
– Hoofdpijn
– Spier- en gewrichtspijn
– Gezwollen lymfeklieren
– Milde koorts en koude rillingen
1-4 weken na de tekenbeet– Orale antibiotica: doxycycline, amoxicilline, cefuroxim axetil (10-21 dagen)– Verkeerde diagnose door gelijkenis met andere ziekten
– Onbehandelde of niet opgemerkte infectie kan leiden tot ernstigere symptomen
Vroege gedissemineerde Lyme– Meerdere erythema migrans huiduitslag op andere delen van het lichaam
– Ernstige hoofdpijn en nekstijfheid
– Gezichtsverlamming (Bell’s palsy)
– Pijn en zwelling in de gewrichten
– Hartritmestoornissen (Lyme-carditis)
– Zenuwpijn
– Duizeligheid of kortademigheid
Enkele weken tot maanden na de tekenbeet– Orale antibiotica met langere kuur
– Intraveneuze antibiotica: ceftriaxon (voor ernstige gevallen)
– Late diagnose kan leiden tot complicaties en moeilijker behandelbare symptomen
Late gedissemineerde Lyme– Artritis, vooral in grotere gewrichten zoals knieën
– Chronische vermoeidheid
– Neurologische problemen: geheugenproblemen, concentratiestoornissen, veranderingen in stemming
– Langdurige spier- en gewrichtspijn
Maanden tot jaren na de tekenbeet– Orale of intraveneuze antibiotica (afhankelijk van de ernst van de symptomen)– Langdurige symptomen kunnen leiden tot post-Lyme syndroom (PTLDS)
Post-Lyme syndroom (PTLDS)– Aanhoudende vermoeidheid
– Pijn
– Concentratie-stoornissen
Na behandeling van de ziekte van Lyme– Symptoomgerichte behandelingen: pijnstillers, slaapmiddelen, antidepressiva– Geen specifieke behandeling voor PTLDS
– Kan invloed hebben op de kwaliteit van leven

Let op: Deze tabel is slechts een samenvatting en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts als u vermoedt dat u de ziekte van Lyme heeft of als u zich zorgen maakt over uw gezondheid.

Wat is erythema migrans huiduitslag

Erythema migrans is een kenmerkende huiduitslag die vaak geassocieerd wordt met de ziekte van Lyme. Het is meestal het eerste en meest voorkomende symptoom van de infectie en ontwikkelt zich bij ongeveer 70-80% van de mensen die door een met Borrelia burgdorferi geïnfecteerde teek zijn gebeten.

De uitslag begint meestal op de plaats van de tekenbeet en heeft de volgende kenmerken:

 1. Roodheid: De uitslag begint vaak als een kleine rode plek die in de loop van enkele dagen tot weken groter wordt. De grootte van de uitslag kan variëren van enkele centimeters tot meer dan 30 centimeter in diameter.
 2. Uitbreiding: Erythema migrans breidt zich meestal geleidelijk uit vanuit het centrum naar de omtrek. Dit uitbreidende patroon geeft de uitslag zijn “migrerende” karakter.
 3. “Schot in de roos” uiterlijk: In sommige gevallen krijgt de uitslag een kenmerkend “schot in de roos” uiterlijk, met een centrale rode vlek omgeven door een heldere ring, gevolgd door een bredere rode ring. Dit patroon wordt ook wel “bull’s-eye” of “target” uitslag genoemd. Het is belangrijk op te merken dat niet alle erythema migrans uitslag een schot in de roos uiterlijk heeft.
 4. Meestal niet jeukend of pijnlijk: In tegenstelling tot veel andere huiduitslag is erythema migrans meestal niet jeukend of pijnlijk, hoewel het soms warm aanvoelt.

Erythema migrans verschijnt meestal binnen 3-30 dagen na de tekenbeet. Als u vermoedt dat u een erythema migrans huiduitslag heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Een vroege diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme kunnen helpen om ernstigere symptomen en complicaties te voorkomen.

Verschil met een allergische uitslag

Het kan soms moeilijk zijn om erythema migrans (de huiduitslag geassocieerd met de ziekte van Lyme) te onderscheiden van een allergische uitslag. Hier zijn enkele verschillen tussen de twee:

 1. Oorzaak:
  • Erythema migrans wordt veroorzaakt door een infectie met de Borrelia burgdorferi bacterie, die wordt overgedragen door teken.
  • Allergische uitslag wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op een allergeen (zoals voedsel, medicijnen, insectenbeten of contact met bepaalde stoffen).
 2. Uiterlijk:
  • Erythema migrans is meestal een enkele, ronde, zich uitbreidende rode uitslag die soms een “schot in de roos” patroon heeft. De uitslag is meestal niet jeukend of pijnlijk.
  • Allergische uitslag kan verschillende vormen aannemen, zoals kleine rode bultjes, blaren, netelroos of eczeemachtige plekken. Allergische uitslag is vaak jeukend en kan zich over een groter deel van het lichaam verspreiden.
 3. Plaats van voorkomen:
  • Erythema migrans begint meestal op de plaats van de tekenbeet en breidt zich geleidelijk uit.
  • Allergische uitslag kan overal op het lichaam voorkomen en is vaak gelokaliseerd op de plaats van contact met het allergeen of kan meer verspreid zijn, afhankelijk van de oorzaak.
 4. Timing:
  • Erythema migrans verschijnt meestal binnen 3-30 dagen na een tekenbeet.
  • Allergische uitslag kan snel optreden (binnen enkele minuten tot uren) na blootstelling aan een allergeen, of vertraagd (tot enkele dagen later) in het geval van contactdermatitis.
 5. Bijkomende symptomen:
  • Erythema migrans kan gepaard gaan met andere symptomen van de ziekte van Lyme, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, gezwollen lymfeklieren en milde koorts.
  • Allergische uitslag kan gepaard gaan met andere allergische symptomen, zoals niezen, jeukende ogen, loopneus, kortademigheid of in ernstige gevallen, anafylaxie.

Als u niet zeker bent of een huiduitslag erythema migrans of een allergische uitslag is, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Een nauwkeurige diagnose is cruciaal voor het bepalen van de juiste behandeling en het voorkomen van complicaties.

Vergelijkende tabel die de verschillen tussen erythema migrans en allergische uitslag samenvat

KenmerkErythema MigransAllergische Uitslag
OorzaakBorrelia burgdorferi-infectie (tekenbeet)Overgevoeligheidsreactie op een allergeen
UiterlijkEnkele, ronde, uitbreidende rode uitslag;
Schot in de roos” patroon (soms)
Rode bultjes, blaren, netelroos, of eczeemachtige plekken
Jeuk of pijnMeestal niet jeukend of pijnlijkVaak jeukend
Plaats van voorkomenBegint op de plaats van de tekenbeet; breidt zich geleidelijk uitKan overal op het lichaam voorkomen; gelokaliseerd of verspreid
Timing3-30 dagen na tekenbeetMinuten tot uren na blootstelling aan allergeen (snel) of enkele dagen later (vertraagd)
Bijkomende symptomenVermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn,
gezwollen lymfeklieren, milde koorts
Niezen, jeukende ogen, loopneus, kortademigheid,
of in ernstige gevallen, anafylaxie

Let op: Deze tabel is bedoeld als algemene vergelijking en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of een huiduitslag.

Wat is Anafylaxie

Anafylaxie is een ernstige en potentieel levensbedreigende allergische reactie die snel optreedt na blootstelling aan een allergeen. Deze reactie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op de stof waarvoor de persoon allergisch is.

Enkele veelvoorkomende oorzaken van anafylaxie zijn:

 • Voedselallergenen, zoals noten, schaaldieren, melk, eieren en vis
 • Insectenbeten of -steken, zoals bijen of wespen
 • Medicijnen, zoals penicilline of aspirine
 • Latex

Symptomen van anafylaxie kunnen snel optreden en omvatten:

 • Netelroos, jeuk of roodheid over het hele lichaam
 • Zwelling van gezicht, lippen, tong, keel of andere lichaamsdelen
 • Ademhalingsmoeilijkheden, piepende ademhaling of kortademigheid
 • Snelle of zwakke pols
 • Misselijkheid, braken of diarree
 • Duizeligheid, verwardheid of verlies van bewustzijn

Anafylaxie is een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist. De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van adrenaline (epinefrine) via een auto-injector, zoals een EpiPen, om de allergische reactie te stoppen. Andere behandelingen kunnen zuurstof, intraveneuze vloeistoffen, corticosteroïden en antihistaminica omvatten, afhankelijk van de ernst van de reactie.

Als u vermoedt dat u of iemand anders een anafylactische reactie heeft, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten en gebruik indien mogelijk een adrenaline auto-injector.

Wees voorzichtig met insectenbeten. Laat u checken door een arts.

Bron OpenAI’s chatGPT Language Models & Picsart

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud