Wat is Sinte Mette

sinte mette en een bekend liedje dat traditioneel gezongen wordt tijdens sinte mette (sint-maarten)
sinte mette en een bekend liedje dat traditioneel gezongen wordt tijdens sinte mette (sint-maarten)

Wat is Sinte Mette

Sinte Mette, ook wel bekend als Sint-Maarten, is een christelijke feestdag die op 11 november wordt gevierd. Het is vooral populair in sommige delen van Nederland, België en andere Europese landen. De naam “Sinte Mette” is een regionale benaming die vooral wordt gebruikt in delen van Vlaanderen en Noord-Brabant, terwijl “Sint-Maarten” de meer algemene naam is.

Op Sinte Mette of Sint-Maarten gaan kinderen traditioneel ’s avonds de deuren langs met lampionnen en zingen liedjes, zoals het bekende Sinte Mette-lied. In ruil daarvoor ontvangen ze snoep of kleine geschenken van de bewoners. Dit gebruik lijkt op het Amerikaanse Halloween, waar kinderen ook langs de deuren gaan en snoep ophalen.

De feestdag is oorspronkelijk gewijd aan Sint-Maarten van Tours, een heilige uit de 4e eeuw die bekend staat om zijn vrijgevigheid en het delen van zijn mantel met een bedelaar. Sinte Mette of Sint-Maarten is dus een viering van liefdadigheid en delen, waarbij kinderen de rol van bedelaars op zich nemen en snoep of lekkernijen ontvangen van de gemeenschap.

Een bekend liedje dat traditioneel gezongen wordt tijdens Sinte Mette (Sint-Maarten)

Hier is een voorbeeld van een Sinte Mette-liedje:

Sinte Mette, Sinte Mette,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Mette aan.

Dit is een eenvoudig en veelgezongen liedje tijdens Sinte Mette, maar er zijn ook andere variaties en regionale versies van het liedje. De teksten kunnen variëren, maar het centrale thema blijft meestal hetzelfde: kinderen zingen om snoep of kleine geschenken terwijl ze langs de deuren gaan met hun lampionnen.

Het is gebruikelijk dat er verschillende versies en variaties zijn van Sinte Mette-liedjes, afhankelijk van de lokale tradities en de regio waarin het wordt gevierd. Het centrale thema blijft meestal hetzelfde, namelijk het zingen van liedjes om snoep of kleine geschenken te ontvangen terwijl kinderen langs de deuren gaan met hun lampionnen.

Kijken, luisteren en delen!

Heb jij ook zingende kindertjes? Laat het ons weten en dit gulle burenfeest in ere houden!

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud