9 Belangrijkste Belgische kaastypen en kenmerken

9 belangrijkste belgische kaastypen en kenmerken
Belgische kazen, proevertjes per regio, online kaaswinkels, smaken en kwaliteiten, kaastypes, recepten en tips

Belangrijkste Belgische kaastypen en kenmerken

Afhankelijk van de regio en de kaasproducenten zijn er verschillende soorten Belgische kazen, elk met hun specifieke smaak, textuur en typische kenmerken.

Zachte kazen

Dit zijn kazen met een zachte, romige textuur en een milde tot uitgesproken smaak. Ze worden meestal gemaakt van verse melk en worden niet lang gerijpt.

Voorbeelden van Belgische zachte kazen zijn Hervekaas, Passendale en Bouquet des Moines.

Harde kazen

Dit zijn kazen met een stevige, dichte textuur en een scherpe, zoute smaak. Ze worden meestal gemaakt van gerijpte melk en kunnen maanden tot jaren worden gerijpt.

Voorbeelden van Belgische harde kazen zijn Brugge Kaas, Le Brugeron en Het Hinkelspel Oud-Brugge.

Halfharde kazen

Dit zijn kazen met een gladde textuur en een nootachtige, fruitige smaak. Ze worden meestal gemaakt van gerijpte melk en worden enkele maanden gerijpt.

Voorbeelden van Belgische halfharde kazen zijn Chimay, Maredsous en Biestebroek.

Blauwe kazen

Dit zijn kazen met een blauwe schimmel die door de kaas is verspreid en een karakteristieke smaak en aroma geeft. Ze worden meestal gemaakt van gerijpte melk en worden enkele maanden tot jaren gerijpt.

Voorbeelden van Belgische blauwe kazen zijn Bleu des Moines en Pas de Bleu.

Geitenkazen

Dit zijn kazen die gemaakt zijn van geitenmelk en een uitgesproken, pittige smaak hebben. Ze kunnen zowel zacht als hard zijn en worden meestal enkele maanden gerijpt.

Voorbeelden van Belgische geitenkazen zijn Rommedou en Beauvoorde.

Verse kazen

Dit zijn kazen die niet gerijpt zijn en meestal een zachte, romige textuur hebben. Ze worden meestal gemaakt van verse melk en hebben een milde, frisse smaak.

Voorbeelden van Belgische verse kazen zijn Herve frais en L’Affineur frais.

Gewassen korstkazen

Dit zijn kazen waarvan de korst regelmatig wordt gewassen met water, zout of andere vloeistoffen om de groei van bacteriën te bevorderen en een sterke, uitgesproken smaak te creëren. Ze hebben meestal een zachte tot halfharde textuur en kunnen zowel mild als sterk van smaak zijn.

Voorbeelden van Belgische gewassen korstkazen zijn Brusselse Kaas en Maroilles.

Smeltkazen

Dit zijn kazen die een zachte, romige textuur hebben en makkelijk smelten. Ze worden meestal gebruikt als ingrediënten in gerechten zoals fondue en kaassaus.

Voorbeelden van Belgische smeltkazen zijn Boursin en La vache qui rit.

Kruidenkazen

Dit zijn kazen waaraan kruiden of andere smaakstoffen zijn toegevoegd om de smaak te versterken. Ze kunnen zowel zacht als hard zijn en hebben vaak een uitgesproken smaak.

Voorbeelden van Belgische kruidenkazen zijn Flandrien kaas met Gentse Tierenteynmosterd en Hervekaas met appelstroop.

Het is belangrijk op te merken dat deze categorieën en kenmerken van kaas niet strikt vastliggen en kunnen variëren afhankelijk van de kaasproducent en de specifieke kaas. Hopelijk helpt deze samenvatting u om meer te weten te komen over de verschillende soorten Belgische kazen.

Enkele Belgische online kaaswinkels

De kaasconnaisseur

De Kaaspoort uit Schilde

Kaashandel Fransen uit Schilde

Het hinkelspel

De kaastafel uit Limburg

Hildes Kaasboetiek

Welke dranken serveer je het beste bij Belgische kaassoorten?

Bij Belgische gewassen korstkazen zoals Brusselse Kaas en Maroilles passen zowel rode als witte wijnen, zoals een Pinot Noir of Chardonnay.

Bij smeltkazen zoals Boursin en La vache qui rit kunnen zowel witte wijnen als bieren zoals een lichte pils of een witbier goed samengaan.

Bij kruidenkazen zoals Flandrien kaas met Gentse Tierenteynmosterd en Hervekaas met appelstroop passen zowel rode wijnen als fruitige bieren, zoals een fruitige witte wijn of een tripel.

Bij blauwaderkazen zoals Roquefort en Gorgonzola passen zowel zoete dessertwijnen als krachtige rode wijnen, zoals een Sauternes of een Syrah.

Bij harde kazen zoals Goudse kaas en Parmezaanse kaas kunnen zowel rode wijnen als lichtere bieren, zoals een Merlot of een blond bier, goed samengaan.

Bij geitenkazen zoals Chèvre en geitenkaas met honing passen zowel frisse witte wijnen als lichte roséwijnen, zoals een Sauvignon Blanc of een Provence rosé.

Bij smeerbare kazen zoals roomkaas en geitenkaas spreads kunnen zowel mousserende wijnen als lichte bieren, zoals een Prosecco of een witbier, goed samengaan.

Het is echter altijd afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak, dus experimenteer gerust om jouw perfecte combinaties te ontdekken.

Smakelijk! Wat is jouw lievelingskaas? En wat serveer je erbij? 😋

Bron OpenAI’s chatGPT Language Models & Picsart

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

Geef een reactie

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud