Recept voor een natuurlijke insectenwerende spray met etherische oliën

recept voor een natuurlijke insectenwerende spray met etherische oliën
recept voor een natuurlijke insectenwerende spray met etherische oliën

Recept voor een natuurlijke insectenwerende spray met etherische oliën

Natuurlijke insectenwerende sprays met etherische oliën kunnen effectief zijn om knutten op afstand te houden. Hier is een eenvoudig recept voor zo’n spray:

Ingrediënten

 • 30 druppels citronella-olie
 • 15 druppels lavendelolie
 • 15 druppels pepermuntolie
 • 10 druppels eucalyptusolie
 • 10 druppels rozemarijnolie
 • 1/4 kopje water
 • 1/4 kopje ontsmettingsalcohol (minimaal 60% alcohol)
 • Een lege sprayfles

Instructies

 1. Begin met het kiezen van een lege sprayfles. Zorg ervoor dat deze goed schoon is en voldoende groot is om het mengsel te bevatten.
 2. Meng de etherische oliën in een kom. Gebruik de aangegeven druppelaantallen voor elk type olie.
 3. Voeg het water toe aan de kom en meng goed.
 4. Voeg vervolgens de ontsmettingsalcohol toe aan het mengsel. De alcohol helpt niet alleen bij het verspreiden van de oliën, maar kan ook helpen om het mengsel langer te bewaren.
 5. Giet het mengsel voorzichtig in de lege sprayfles.
 6. Schud de fles goed om de oliën, het water en de alcohol te mengen.
 7. Test de spray op een klein stukje huid om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie hebt op de oliën. Als er irritatie optreedt, stop dan met gebruik.
 8. Gebruik de spray door deze op blootgestelde huid te spuiten voordat je naar buiten gaat. Vermijd contact met de ogen en mond. Je kunt de spray ook op kleding en rondom zit- of slaapplaatsen aanbrengen om knutten op afstand te houden.

Dit zelfgemaakte insectenwerende middel op basis van etherische oliën kan effectief zijn, maar het is misschien niet zo langdurig als sommige commerciële insectenwerende middelen. Je moet de spray mogelijk regelmatig opnieuw aanbrengen, vooral als je zweet of in water komt. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van etherische oliën en ervoor te zorgen dat je geen allergische reacties hebt voordat je de spray op grote schaal gebruikt.

Heeft het hetzelfde effect met alle etherische olien als enig ingredient

Niet alle etherische oliën hebben hetzelfde effect als enkel ingrediënt tegen knutten. Sommige etherische oliën, zoals citronella, lavendel, pepermunt, eucalyptus en rozemarijn, hebben bekende insectenwerende eigenschappen en kunnen effectief zijn om knutten op afstand te houden. Dit komt omdat deze oliën stoffen bevatten die de zintuigen van insecten kunnen verstoren of afschrikken.

Een enkele etherische olie kan enige bescherming bieden, maar het gebruik van een combinatie van oliën, zoals in het recept dat ik eerder heb gegeven, kan vaak effectiever zijn omdat verschillende oliën verschillende soorten insecten kunnen afweren. Dit staat bekend als een synergetisch effect, waarbij de combinatie van oliën sterker werkt dan elk afzonderlijk.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van etherische oliën tegen knutten kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de soort knutten, de concentratie van de etherische oliën in het product, en de duur van de bescherming. Daarom kan het nodig zijn om de spray regelmatig opnieuw aan te brengen voor maximale effectiviteit.

Als je slechts één etherische olie wilt proberen, kun je citronella-olie overwegen, omdat dit een van de meest bekende en effectieve etherische oliën is voor het afweren van muggen, knutten en andere insecten. Maar nogmaals, het gebruik van een combinatie van oliën kan vaak een breder spectrum van bescherming bieden.

Veel succes met het maken van je eigen knuttenspray en ik hoop dat deze informatie je helpt om knutten op afstand te houden! 👍

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud