Bestaan er kleine steekvliegen

bestaan er kleine steekvliegen
bestaan er kleine steekvliegen

Bestaan er kleine steekvliegen

Er bestaan kleine steekvliegen. Steekvliegen zijn insecten die behoren tot de familie Tabanidae. Ze staan ook wel bekend als dazen of paardenvliegen. Hoewel sommige soorten steekvliegen behoorlijk groot kunnen zijn, variëren ze in grootte, en er zijn zeker kleinere soorten. Steekvliegen staan bekend om hun pijnlijke beten, omdat ze hun slachtoffers bijten om bloed te zuigen, wat vooral hinderlijk kan zijn voor vee en huisdieren.

Daarnaast zijn er ook andere kleine vliegen, zoals de knutten (Ceratopogonidae), die ook bekendstaan om hun steken. Deze kleine steekvliegen zijn over het algemeen kleiner dan de meer bekende dazen en muggen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle vliegen steken, en niet alle stekende insecten zijn vliegen. Er zijn veel verschillende soorten stekende insecten, waaronder muggen, muggen, bijen, wespen, dazen en meer, elk met hun eigen kenmerken en gedrag.

Knutten, ook wel bekend als “no-see-ums”

Knutten, ook wel bekend als “no-see-ums” in sommige delen van de wereld vanwege hun kleine formaat en vaak onopvallende aanwezigheid, behoren tot de familie Ceratopogonidae. Hier zijn enkele kenmerken en feiten over knutten:

 • Klein formaat: Knutten zijn buitengewoon klein, meestal niet groter dan 1-3 millimeter in lengte. Dit kleine formaat maakt ze moeilijk waarneembaar voor het blote oog.
 • Steekgedrag: Vrouwelijke knutten staan erom bekend dat ze steken. Ze voeden zich met bloed, en hun beten kunnen behoorlijk pijnlijk en jeukend zijn. Ze kunnen zowel mensen als dieren bijten.
 • Voorkomen: Knutten komen wereldwijd voor en zijn vaak te vinden in vochtige, waterrijke gebieden, zoals moerassen, meren, rivieroevers en andere vochtige biotopen. Ze gedijen goed in deze omgevingen vanwege hun levenscyclus, die vaak afhankelijk is van water.
 • Overdracht van ziekten: Hoewel knutten doorgaans niet zo bekend zijn als muggen als dragers van ziekten, kunnen sommige soorten knutten ziekteverwekkers overdragen, zoals het blauwtongvirus bij vee.
 • Preventie: Mensen proberen zich vaak te beschermen tegen knuttenbeten door het dragen van beschermende kleding, gebruik van insectenwerende middelen en het vermijden van buitenactiviteiten tijdens de piekuren van de knuttenactiviteit, die vaak in de vroege ochtend en de late namiddag zijn.
 • Ecologische rol: Knutten spelen een rol in ecosystemen als bestuivers van bepaalde planten, maar ze kunnen ook hinderlijk zijn voor zowel mensen als dieren vanwege hun beten.

In sommige regio’s en tijdens bepaalde seizoenen kunnen knuttenplagen een groot ongemak vormen vanwege hun beten. Het beheersen van knuttenpopulaties kan belangrijk zijn in gebieden waar ze een overlast vormen voor mens en dier.

Hoe kan je knutten uit huis houden

Het uit huis houden van knutten kan een uitdaging zijn vanwege hun kleine formaat en het vermogen om door kleine openingen te komen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om knutten uit huis te houden:

 • Horren installeren: Installeer horren op ramen en deuren om te voorkomen dat knutten je huis binnendringen. Zorg ervoor dat de horren geen openingen of scheuren hebben waar knutten doorheen kunnen glippen.
 • Afdichten van openingen: Controleer je huis op mogelijke openingen, scheuren en kieren waar knutten kunnen binnendringen, en dicht deze af. Dit kan onder andere het afdichten van deuren, ramen, ventilatieopeningen en andere potentiële toegangspunten omvatten.
 • Gebruik van ventilatie: Knutten gedijen goed in vochtige omgevingen. Zorg voor goede ventilatie in je huis om de luchtvochtigheid te verminderen. Dit kan helpen bij het ontmoedigen van knutten om binnen te komen.
 • Insectenwerende middelen: Gebruik insectenwerende middelen die specifiek zijn ontworpen om knutten af te weren. Je kunt deze middelen op je huid aanbrengen of in de buurt van deuren en ramen spuiten. Zorg ervoor dat je de instructies op het etiket volgt.
 • Binnenverlichting: Knutten worden aangetrokken door licht, vooral ’s nachts. Probeer ’s avonds buitenverlichting te minimaliseren en gebruik verduisteringsgordijnen om te voorkomen dat het licht van binnenshuis naar buiten schijnt.
 • Vermijd stilstaand water: Staand water kan broedplaatsen zijn voor knuttenlarven. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de buurt van je huis is, zoals in emmers, plassen, of verstopte regenpijpen.
 • Ventilatoren gebruiken: Plaats binnenshuis ventilatoren in de buurt van deuren en ramen om een luchtstroom te creëren die knutten weg kan houden.
 • Gebruik van insectengaas: Als knutten een ernstig probleem vormen, kun je overwegen om insectengaas te gebruiken boven je bed of in andere rustige ruimtes om te voorkomen dat ze je ’s nachts storen.

Hoewel deze maatregelen kunnen helpen om knutten uit huis te houden, is het belangrijk op te merken dat het vaak moeilijk is om ze volledig te voorkomen, vooral in gebieden waar knutten veel voorkomen. Het combineren van verschillende preventieve maatregelen kan echter de overlast verminderen en je helpen comfortabeler te blijven in je huis.

Geuren waar knutten niet van houden 

Geuren waar knutten niet van houden en die je kunt proberen te gebruiken om ze af te weren. Hier zijn enkele geuren die bekend staan om hun afwerende werking tegen knutten:

 • Citronella: Citronellaolie is een bekend natuurlijk insectenwerend middel en wordt vaak gebruikt in kaarsen, sprays en lotions om muggen en knutten af te weren.
 • Lavendel: De geur van lavendel wordt vaak als aangenaam beschouwd door mensen, maar knutten houden er doorgaans niet van. Je kunt lavendelolie verdampen, of lavendelplanten in de buurt van ramen en deuren plaatsen.
 • Pepermunt: Pepermuntolie heeft een sterke geur waar knutten niet van houden. Je kunt wat pepermuntolie verdunnen in water en dit als een spray rond je huis gebruiken.
 • Eucalyptus: Eucalyptusolie heeft een sterke geur die ook knutten kan afschrikken. Verdamp eucalyptusolie in een diffuser of gebruik het als ingrediënt in een zelfgemaakte insectenwerende spray.
 • Rozemarijn: Rozemarijn heeft een aangename geur voor mensen en wordt vaak gebruikt in kruidentuinen. Het kan helpen om knutten op afstand te houden als je rozemarijnplanten in de buurt van je huis hebt.
 • Kruidnagel: Kruidnagel heeft een sterke geur die knutten kunnen vermijden. Je kunt hele kruidnagels gebruiken of kruidnagelolie verdampen.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze geuren kan variëren, en sommige knutten kunnen nog steeds door deze barrières heen komen als ze erg vasthoudend zijn. Het gebruik van geuren in combinatie met andere preventieve maatregelen, zoals horren, afdichtingen en insectenwerende middelen, kan echter helpen om knutten op afstand te houden en je leefomgeving comfortabeler te maken.

Hopelijk help dit artikel je om knutten te weren! 🪰🪰

Bron OpenAI’s chatGPT Language Models & Picsart

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud