Temporomandibulaire gewrichtsstoornissen (TMJ): Wat is het en hoe kun je het behandelen?

temporomandibulaire gewrichtsstoornissen (tmj): wat is het en hoe kun je het behandelen?
temporomandibulaire gewrichtsstoornissen (tmj): wat is het en hoe kun je het behandelen?

Temporomandibulaire gewrichtsstoornissen (TMJ): Wat is het en hoe kun je het behandelen?

Medische disclaimer: dit artikel is louter informatief. Bespreek je gezondheid met uw arts en zorgverlener

Temporomandibulaire gewrichtsstoornissen (TMJ) zijn een groep van aandoeningen die pijn en disfunctie veroorzaken in de kaken en de spieren die de kaken besturen. Het wordt zo genoemd vanwege het gewricht dat het beïnvloedt, namelijk het temporomandibulaire gewricht, dat het onderkaakbeen (mandibula) verbindt met het slaapbeen aan de zijkant van het hoofd (temporaal bot).

Wat is TMJ?

TMJ kan een scala aan symptomen veroorzaken, waaronder pijn in het kaakgewricht, moeite met kauwen, en zelfs hoofdpijn en oorpijn. Er zijn verschillende oorzaken van TMJ, waaronder letsel aan de kaak, slijtage van het gewricht, bepaalde ziekten zoals reumatoïde artritis en stress of spanning die leidt tot tandenknarsen of klemmen.

Symptomen van TMJ kunnen zijn:

  • Pijn of gevoeligheid in de kaak
  • Pijn in een of beide temporomandibulaire gewrichten
  • Ache rond het oor
  • Pijn bij het kauwen
  • Gezichtspijn
  • Moeite met het openen of sluiten van de mond

Diagnose van TMJ

Als u symptomen van TMJ ervaart, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een tandarts of een kaakchirurg kan meestal TMJ diagnosticeren. Ze zullen uw symptomen beoordelen en uw kaak en gezicht onderzoeken. Ze kunnen ook beeldvormende tests uitvoeren, zoals röntgenfoto’s, een CT-scan, of een MRI om de toestand van het temporomandibulaire gewricht en de omliggende structuren te beoordelen.

Behandeling van TMJ

Behandeling voor TMJ richt zich op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de functie van het kaakgewricht. Er zijn verschillende benaderingen voor de behandeling van TMJ, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de specifieke oorzaken.

  1. Conservatieve behandelingen: In veel gevallen kunnen de symptomen van TMJ worden verlicht met conservatieve behandelingen, zoals rust, warmte- en koudetherapie, zachte voeding, en over-the-counter pijnstillers. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn en kan oefeningen omvatten om de kaakspieren te versterken en te ontspannen en om de mobiliteit van het kaakgewricht te verbeteren.
  2. Tandheelkundige apparaten: Soms kan een tandarts een speciaal apparaat, zoals een beetplaat of een nachtwaker, aanbevelen. Deze apparaten kunnen helpen de spanning op het kaakgewricht te verminderen door het klemmen of malen van de tanden te voorkomen.
  3. Geneesmiddelen: In sommige gevallen kunnen medicijnen nodig zijn om de symptomen van TMJ te beheersen. Dit kan pijnstillers, spierontspanners, of medicijnen om de ontsteking te verminderen omvatten.
  4. Chirurgie: In ernstige gevallen waarin conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie nodig zijn om het kaakgewricht te herstellen of te vervangen. Dit is echter meestal een laatste redmiddel.

Conclusie

TMJ is een complexe aandoening die een scala aan symptomen kan veroorzaken. Hoewel het ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn, zijn er tal van behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Bespreek ze met uw arts om een passend behandelsplan te kunnen ontwikkelen.

Zoek medische hulp als je symptomen van TMJ ervaart!

Bron OpenAI’s chatGPT Language Models & Picsart

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

Geef een reactie

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud