Hebben kleuren een betekenis in de Chinese voedingsleer

hebben kleuren een betekenis in de chinese voedingsleer
hebben kleuren een betekenis in de chinese voedingsleer

Hebben kleuren een betekenis in de Chinese voedingsleer

In de Chinese voedingsleer hebben kleuren ook een symbolische betekenis en worden ze geassocieerd met verschillende elementen en energieën in het lichaam. De Chinese voedingsleer is gebaseerd op de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en de theorieën van de Vijf Elementen (Wu Xing).

Hier zijn enkele voorbeelden van kleuren en hun betekenissen in de Chinese voedingsleer:

  • Rood: Rood wordt geassocieerd met het element vuur en het Hart-orgaan. Het staat voor vreugde, enthousiasme en stimulatie van de bloedsomloop. Rode voedingsmiddelen worden vaak geconsumeerd om het bloed te voeden en het hart te ondersteunen.
  • Geel/Oranje: Geel en oranje worden geassocieerd met het element aarde en de Milt en Maag organen. Deze kleuren staan voor energie, voeding en spijsvertering. Voedingsmiddelen in deze kleuren worden vaak gegeten om de spijsvertering te ondersteunen en het lichaam te voeden.
  • Groen: Groen wordt geassocieerd met het element hout en de Lever en Galblaas organen. Het staat voor groei, flexibiliteit en ontgifting. Groene voedingsmiddelen worden vaak geconsumeerd om de lever te ondersteunen en het lichaam te ontgiften.
  • Wit: Wit wordt geassocieerd met het element metaal en de Long en Dikke Darm organen. Het staat voor zuiverheid, helderheid en eliminatie. Witte voedingsmiddelen worden vaak gegeten om de longen te ondersteunen en het lichaam te ontgiften.
  • Zwart/Blauw: Zwart en blauw worden geassocieerd met het element water en de Nieren en Blaas organen. Deze kleuren staan voor diepte, rust en voeding van de essentie (jing). Voedingsmiddelen in deze kleuren worden vaak geconsumeerd om de nieren te ondersteunen en de essentie te voeden.

In de Chinese voedingsleer wordt vaak aangeraden om voedingsmiddelen van verschillende kleuren te eten om een evenwichtig dieet te bevorderen en het lichaam in balans te houden. Elk voedsel heeft zijn eigen energetische eigenschappen die kunnen helpen om specifieke organen en functies te ondersteunen. Het is belangrijk om te onthouden dat de Chinese voedingsleer, net als Ayurveda, een holistische benadering heeft en dat individuele constituties en behoeften kunnen variëren. Raadpleeg een deskundige in TCM voor persoonlijk voedingsadvies.

Tabel met typische zomervruchten, gesorteerd op kleur en aangevuld met hun betekenis in de Chinese voedingsleer

KleurTypische ZomervruchtenChinese Betekenis
RoodAardbeien, Kersen, FrambozenGeassocieerd met het element vuur en het Hart-orgaan. Staat voor vreugde, enthousiasme en stimulatie van de bloedsomloop.
OranjeAbrikozen, Mango’s, PerzikenGeassocieerd met het element aarde en de Milt en Maag organen. Staat voor energie, voeding en spijsvertering.
GeelBananen, Ananas, CitroenenGeassocieerd met het element aarde en de Milt en Maag organen. Staat voor energie, voeding en spijsvertering.
GroenKiwi’s, Groene druivenGeassocieerd met het element hout en de Lever en Galblaas organen. Staat voor groei, flexibiliteit en ontgifting.
Paars/BlauwBosbessen, Pruimen, DruivenGeassocieerd met het element water en de Nieren en Blaas organen. Staat voor diepte, rust en voeding van de essentie (jing).
WitPeren, Lychees, KokosnotenGeassocieerd met het element metaal en de Long en Dikke Darm organen. Staat voor zuiverheid, helderheid en eliminatie.

Door rekening te houden met de betekenis van kleuren in de Chinese voedingsleer, kun je je dieet aanpassen en voedingsmiddelen kiezen die in harmonie zijn met je lichaam en de energieën ondersteunen die op dat moment in balans moeten worden gebracht. Zoals eerder vermeld, raadpleeg een deskundige in de Chinese voedingsleer of Traditionele Chinese Geneeskunde voor persoonlijk voedingsadvies.

Zoek een deskundige als dit je aanspreekt!

Bron OpenAI’s chatGPT Language Models & Picsart

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud