Oude heemsoorten van vruchten

oude heemsoorten van vruchten. oude appelrassen, perenrassen, pruimenrassen, kersenrassen, bessenrassen, perzikrassen, abeikozenrassen, kweeperen,perenmoesrassen, aardbeirassen, vijgenrassen, abrikozenpruimrassen
Oude heemsoorten van vruchten. Oude appelrassen, perenrassen, pruimenrassen, kersenrassen, bessenrassen, perzikrassen, abeikozenrassen, kweeperen, perenmoesrassen, aardbeirassen, vijgenrassen, abrikozenpruimrassen

Oude heemsoorten van vruchten

Naast oude heemsoorten van groenten zijn er ook oude rassen van vruchten die door de eeuwen heen zijn gekweekt en bewaard. Net zoals bij groenten hebben deze oude vruchtenrassen vaak unieke smaken, vormen en eigenschappen die in moderne commerciële rassen minder voorkomen. Hier zijn enkele voorbeelden van oude heemsoorten van vruchten:

 • Oude Appelrassen: Er zijn veel oude appelrassen die vroeger veel in de Lage Landen werden gekweekt. Enkele voorbeelden zijn “Notarisappel,” “Sterappel,” “Schone van Boskoop,” en “Goudrenet.” Elk ras heeft zijn eigen karakteristieke smaak en textuur.
 • Oude Perenrassen: Vergelijkbaar met appels, zijn er ook verschillende oude perenrassen die worden beschouwd als heemsoorten in de Lage Landen. “Winterjan,” “Saint Rémy,” en “Triomphe de Vienne” zijn enkele voorbeelden van oude perenrassen.
 • Oude Pruimenrassen: Oude pruimenrassen, zoals “Reine Victoria” en “Opal,” zijn nog steeds geliefd om hun zoete en sappige smaak.
 • Oude Kersenrassen: Oude kersenrassen, zoals “Kordia” en “Bigarreau Napoleon,” hebben vaak een intense en rijke smaak.
 • Oude Bessenrassen: Denk aan oude rassen van aalbessen, zwarte bessen en rode bessen, zoals “Rondom” en “Jonkheer van Tets.”
 • Oude Druivenrassen: Oude druivenrassen, zoals “Muskaat van Alexandrië” en “Boskoop Glory,” worden soms nog steeds gekweekt voor hun bijzondere smaak en textuur.
 • Oude Perzikrassen: Oude perzikrassen, zoals “Peregrine” en “Amsden June,” zijn bekend om hun zoete en sappige vruchten.
 • Oude Abrikozenrassen: Oude abrikozenrassen, zoals “Blenheim” en “Moorpark,” hebben vaak een intense smaak en aroma.
 • Oude Kweepeer: Kweepeer is een oud fruit dat al sinds de oudheid wordt gekweekt. Oude kweepeerrassen, zoals “Champion” en “Portugese,” worden nog steeds gewaardeerd om hun aroma en hun gebruik in gelei en marmelade.
 • Oude Perenmoesrassen: Deze speciale perenrassen werden vroeger voornamelijk gebruikt om perenmoes of peerstroop te maken. Voorbeelden zijn “Saint Remy Dubbele” en “Zoete Brederode.”
 • Oude Bramen- en Frambozenrassen: Oude rassen van bramen en frambozen, zoals “Malling Promise” en “Fall Gold,” zijn bekend om hun zoete smaak en worden nog steeds gekweekt door liefhebbers van zelfgekweekt fruit.
 • Oude Abrikozenpruimrassen: Deze vruchten zijn een kruising tussen een abrikoos en een pruim. Voorbeelden zijn “Mirabelle de Nancy” en “Reine Claude d’Oullins.”
 • Oude Aardbeirassen: Oude aardbeirassen, zoals “Mara des Bois” en “Tarpan,” hebben vaak een intense smaak en worden gewaardeerd door liefhebbers van authentieke aardbeienaroma’s.
 • Oude Vijgenrassen: Oude vijgenrassen, zoals “Brown Turkey” en “Black Mission,” zijn nog steeds populair vanwege hun zoete en sappige vruchten.

Deze oude heemsoorten van vruchten zijn een waardevolle aanvulling op de moderne tuinbouw, omdat ze unieke smaken en kwaliteiten bieden die vaak ontbreken in commerciële rassen. Het telen van deze oude vruchtenrassen kan een heerlijke ervaring zijn voor tuinders die graag genieten van de rijke diversiteit van ons erfgoedrijke voedsel.

Het behoud en de teelt van oude heemsoorten van vruchten worden ook gestimuleerd door lokale tuiniersverenigingen, boerderijen en organisaties die zich richten op biodiversiteit en traditionele landbouw. Het cultiveren van deze oude vruchtenrassen helpt niet alleen om hun unieke eigenschappen te behouden, maar ook om de biodiversiteit te bevorderen en een verbinding te behouden met ons agrarisch verleden.

Tabel met enkele oude heemsoorten van vruchten en hun toepassingen 

VruchtensoortToepassingen
Oude AppelrassenVers uit de hand eten, appelmoes, appeltaart, appelsap
Oude PerenrassenVers uit de hand eten, perenmoes, perentaart, stoofperen
Oude PruimenrassenVers uit de hand eten, pruimenjam, pruimentaart
Oude KersenrassenVers uit de hand eten, kersenjam, kersentaart
Oude BessenrassenVers uit de hand eten, jam, compote, smoothies
Oude DruivenrassenVers uit de hand eten, wijnen, druivensap
Oude PerzikrassenVers uit de hand eten, perziktaart, perzikcompote, jam
Oude AbrikozenrassenVers uit de hand eten, abrikozenjam, gedroogde abrikozen
Oude KweepeerKweepeergelei, kweepeerpasta, kweepeermoes
Oude PerenmoesrassenPerenmoes, perenstroop, gedroogde peren
Oude BramenrassenVers uit de hand eten, bramenjam, bramentaart
Oude FrambozenrassenVers uit de hand eten, frambozenjam, frambozentaart
Oude AbrikozenpruimrassenVers uit de hand eten, pruimenjam, gedroogde vruchten
Oude AardbeirassenVers uit de hand eten, aardbeienjam, aardbeientaart
Oude VijgenrassenVers uit de hand eten, gedroogde vijgen, vijgenjam

De toepassingen van deze oude vruchtenrassen zijn eindeloos en hangen af van persoonlijke voorkeuren en culinaire creativiteit. Of je ze nu vers uit de hand eet, verwerkt tot heerlijke jam, compotes, taarten, sappen of gedroogd fruit, deze oude heemsoorten van vruchten bieden een overvloed aan smaak en mogelijkheden om van te genieten!

Geniet van al deze oude heemsoorten van vruchten !🍎🍐🫐🍓🍇🍉🍏🍈🍑

Investeer in jezelfNeem tijd om te leren

Leer affiliate marketing, engels en bouw je eigen website!

Probeer het gratis uit, zolang je wenst!

Geef een reactie

You cannot copy content of this page
Spring naar de inhoud